Persoonlijkheidsstoornis
U bevind zich nu hier

Kruimelpad

Home Psychiatrische ziektenbeelden Automutilatie   

Nieuw adres:
Stichting Cliënten Initiatieven Achterhoek
Terborgseweg 106
( Ingang Ambachtstraat )
7005 BC Doetinchem
Tel: 0314 377878
Persoonlijkheidsstoornis | Afdrukken |
Inhoudsopgave
Persoonlijkheidsstoornis
De Behandeling
Wat is NAO
Narcisme
Alle pagina's
2.3/5 (11 stemmen)

PERSOONLIJKHEID


**Persoonlijkheidsstoornis "NAO"
**Narcisme

Autisme is een begrip dat moeilijk in een paar zinnen is te omschrijven. Tegenwoordig wordt dan ook gesproken van het autisme-spectrum. Tot dit spectrum behoren een aantal autistische stoornissen zoals bijvoorbeeld Asperger, PDD en MDD. Omdat autisme zo'n breed begrip is, kun je stellen dat het zich bij elke patiënt op andere manieren uit. Algemene overeenkomst is dat er een stoornis in het communicatievermogen ligt, die ook weer op verschillende manieren naar buiten komt. Het autistisch spectrum wordt ook vaak beschreven met de term


PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS
De term geeft het al aan, er is een afwijking in de persoonlijkheid. Dit betekent dus eigenlijk dat de patiënt met een persoonlijkheidsstoornis anders op situaties reageert dan wat men als 'normaal' beschouwt. Aan de ene kant geeft dit een tegenstrijdigheid aan, wie bepaalt immers wat een normale gedraging is?Aan de andere kant is het misschien beter om te spreken van gedragingen die schadelijk zijn voor de patiënt en/of zijn omgeving. De patiënt met een persoonlijkheidsstoornis zal dus in bepaalde situaties zeer impulsief of juist geheel in zichzelf gekeerd reageren waardoor hij of zij een ongelukkig gevoel krijgt of mensen in de omgeving pijn doet zonder dat daar een aangewezen reden voor is. In dit laatste geval is het ook vaak allerminst de bedoeling van de patiënt om anderen te beschadigen, maar is het een soort automatische reactie, die de patiënt zich heeft aangeleerd.


OORZAKEN

Zoals reeds aangegeven wordt de persoonlijkheid gevormd door een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Dit geeft ook de complexiteit van een persoonlijkheidsstoornis aan, omdat hier sprake is van een bepaald gedrag dat is ontstaan in de kinderjaren, mede door erfelijke aanleg. Dit weerlegt ook het vaak gehoorde argument dat de patiënt zich 'aan zou stellen', omdat er meer mensen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt, deze mensen reageren immers anders omdat zij ook andere erfelijke factoren met zich meedragen en wellicht geen aanleg hadden voor een persoonlijkheidsstoornis.